Ase on näyttämötaistelijan perustyökalu. Ne eivät välttämättä ole yleisimpiä, mutta toisaalta niiden käyttöön liittyy usein aseettomia tilanteita enemmän riskitekijöitä. Perinteisten aseiden lisäksi on tietenkin ns löydetyt aseet, joita en ole tähän laittanut: mikä tahansa esine voidaan nimittäin luokitella löydetyksi aseeksi oikean käyttäjän käsissä.

Minulta on usein kysytty, mistä olen löytänyt kaikki eri aseeni, ja millaisia aseita minulla on. Kerron tässä niistä lyhyesti.

 

9 kappaletta

x 5 saksalaista myöhempää mallia

x ”italialaista” vanhempaa mallia)

Pitkämiekat

Pitkämiekat (longsword, one-and-a-one-handed sword NSFS: broadsword) olivat 1300-1400 -luvulla suosittuja aseita, joita esimerkiksi käytettiin Shakespearen useissa aikalaisnäytelmissä. 1500-luvun jälkeen nämä miekat jäivät pienempään rooliin, ja niitä näkyikin vain urheilumiekkailuaseena samaan tapaan kuin nykypäivän olympialaisissa tehdään hieman modernimmalla miekalla.

Minulla on 5 saksalaista federschwert-miekkaa, jotka ovat historiallisesti juuri urheilumallia: niillä harjoiteltiin miekkailua ja urheiltiin, ja jotta vahingoittumiset olisivat jääneet minimiin, oli leikkaava terä leikattu miekasta pois jättäen jälkeen terän ominaisen muodon.

Tämän lisäksi minulla on 4 varhaisemmankaltaista pitkämiekkaa, jotka ovat myös hieman lyhyempiä ja kevyempiä kuin saksalaiset vastineensa.

Käyttö

Käytän pitkämiekkoja omassa työskentelyssäni opettaessani ihmisiä salakavalasti liikkumaan näyttämöllä. Olen ohjannut myös yhden koreografian/kohtauksen kyseisille aseille, mutta tällä hetkellä aseet eivät ole nähneet tarpeeksi käyttöä. Koreografian voi katsoa täältä.

Vuokraan miekkoja esityksiin 100 euron kappalehintaan (vuokra-aikana esityskausi, ja annan niille myös hoito-ohjeet). Ne ovat myös myynnissä 200 eurolla kappaleelta. Jos opetan näillä aseilla workshopin, otan mielelläni 10 euron käyttömaksun miekkaa kohden, sillä vaikka aseiden elinikä olisi pitempi kuin omani, kuluu niiden huoltamiseen aikaa, jonka voisin käyttää tehokkaamminkin.

Historia

Pitkämiekka oli käytössä Euroopassa 1000-luvulta aina 1700-luvulle. Miekka tunnettiin Italiassa nimellä Spada di due mani, ja Saksassa Langschwert. Englanniksi tutkijat nimesivät sen myöhemin nimellä Broadsword, joka on käytössä yhäkin monissa eri piireissä. Suomessa on pitkälti vakiintunut kuitenkin saksalaiseen alkusanaan liittyvä termi pitkämiekka (longsword).

Omistamani pitkämiekat on valmistanut Peter Regenyei, ja ne on alunperin tarkoitettu historiallisien kamppailulajien harjoittamiseen.

Pohjoismainen näyttämötaisteluyhdistys opettaa pitkämiekkaa yhtenä kahdesta ensimmäisestä perusaseestaan, ja aseesta voi suorittaa tasokokokeen.

Itse olen harjoitellut aseen käyttöä Jyväskylän historiallisen miekkailun seuran alaisuudessa vuosina 2008-2011, ja sitten jatkanut harjoittelua pitkälle vuoteen 2015 asti Vaasan miekkailijoiden historiallisten kamppailulajien tutkijana italialaisen Fiore dei Liberin (1409) käsikirjoituksen pohjalta. Tämän lisäksi olen tutustunut tänä aikana sekä Guy Windsorin että Christian Toblerin tulkintoihin saksalaisista käsikirjoituksista.

Näyttämötaisteluaseena tapasin pitkämiekan ensimmäisen kerran kesällä 2015, jonka jälkeen totesin historiallisten lajien pilaavan näyttämötaistelutekniikkani: sen jälkeen olen pitkälti keskittynyt tekniikoiden ja liikkeiden näyttämötaistelutulktintoihin. Pikkuhiljaa olen kuitenkin alkanut rakentaa omaa tulkintaani juuri tähän järjestelmään ja sen opettamiseen – perustaen opetukseni suurelta osin historiallisenkaltaiseen harjoitteluun.

4 kappaletta

x 2 spada da filo -mallista

x 1 italialainen 1600-luvun

x 1 saksalainen 1600-luvun

Yhdenkädenmiekat

Tänne tulee jotain tekstiä rapiireista, kun sitä saan aikaan.

Minulla on kaksi varhaisempaa rapiiria (1500-luvun tyylinen) sekä kaksi myöhempää (1600-luvun tyylinen) rapiiria, sitten 1700-luvun pukumiekka ja tuo kummallinen yksikätinen miekka

1 kappale

Eksoottisemmat aseet

Jotain tuosta kungfu-aseesta… Viuhka ja ketjupiiska

1 viuhka

1 ketjupiiska

Rondell-tikari

Jotain Fioren tikarista… Ehkäpä muitakin tikareita tähän…

3 kappaletta

x 2 sepän tekemää eurooppalaiseen harjoitteluun

x 1 kungfu-ase

Keihäät

Jotain keihäistä kungfussa, japanilaisista perinteissä ja Fiorella…