Minulta on usein kysytty, mistä hankin naamioni. Päätin luoda tämän sivun erilaisista paikoista, joista olen löytänyt omat maskini. Laitan myös hieman jokaiseen kohtaan tietoa siitä, miten olen käyttänyt naamioita, ja miten työ niiden kanssa on sujunut.

Commedia dell’arte -naamiot

Commedia dell’arte oli historiallinen katuteatterityyli, jota tehtiin keskiajan lopulta pitkälle 1800-luvulle. Teatteriseurueet kulkivat Euroopan halki esittäen arkkityyppisiä, kaikille tuttuja hahmoja erilaisissa ihmisluontoa kritisoivissa tilanteissa (esim laiska palvelija haluaa vältellä työntekoa, ja päätyy näkemään älyttömästi vaivaa vältelläkseen pientä työtehtävää). Komedia oli hyvin tarkkaa ja fyysistä, ja siinä oli jopa pieni improvisaatioelementti mukana.

Olen itse soveltanut Commedia dell’artea mm Kompastusjoukon ja Jyväskylän Kansannäyttämön kanssa.

Kompastus08

Kompastusjoukko ja Cd’A (kuva Harri Joensuu)

Strangeface Masks: olen hankkinut omat muoviset commedia dell’arte -naamioni Strangeface Companystä. Käytän näitä värikkäitä naamioita sekä ammattikorkeakoulu Noviassa oppimaani Commedia dell ‘arte -tekniikkaa Jyväskylän kansannäyttämölle ohjaamassani Saaren kätköissä esityksessä. Naamioiden toimitusaika on pitkähkö, mutta ovat ne myös hienoja.

Tampereen kauppahallin Lippula: ostin itselleni Zanni-naamion Tampereen kauppahallissa satunnaisesti käydessäni. Nahkaiset naamiot olivat hienoja, mutta väritykseltään vähän kummallisia.  Lisäksi naamion materiaali murtui parin ensimmäisen treenikerran jälkeen, mikä ei tunnu hyvältä merkiltä. Siltikin: paikka on tietääkseni ainoa, josta saa commedia dell’arte -naamioita Suomessa, ja pystyn kuvittelemaan monia käyttötarkoituksia näille niille ihmisille, joita historiallinen tyyli ei varsinaisesti kiinnosta, mutta jotka haluavat silti tehdä jotain senkaltaista…

Mask Shop Venice: ostin täältä aikanaan paperimassaiset commedia dell’arte -naamiot, ja ostin Prismasta pari spray-pullot akryylimaalia, joilla maalasin ne erivärisiksi. Tästä kaupasta ostamani naamiot ovat ehkäpä myös lempinaamioitani: toimitus oli nopea, naamiot edullisia, kestäneet hyvin ja kaiken lisäksi hienoja.

Neutraalit naamiot

Neutraalit naamiot ovat pohjimmiltaan naamioita, joilla ei ole hahmomaisia kasvonpiirteitä. Opettajani Maya Tångeberg-Grishinin mukaan paras tällainen naamio on japanilaista Nou-teatteria varten valmistettu nuoren miehen naamio. Naamiolla ei siis ole omaa ilmaisua vaan koetut ‘hahmon’ tunteet liittyvät sen käyttäjän kykyyn käyttää omaa kehoaan.

Strangeface Masks: Strangefacen Lecoq-tyyliset neutraalit naamiot ovat tällä hetkellä parhaat löytämäni. Niiden silmät ovat kuitenkin mielestäni aivan liian suuret, sillä ne mahdollistavat näyttelijän silmien näkymisen naamion takaa. Tämä taas pakottaa ottamaan tavallista enemmän etäisyyttä naamioon, jotta silmät eivät hämäisi kasvojen tapaan.

Trestle-naamiot

Trestle-ryhmän naamiot ovat ilmenaamioita, joiden kanssa olen työskennellyt ammattikorkeakoulu Noviassa ja myöhemmin Kompastusjoukon kanssa rakentanut pari lyhyttä esitystä näillä naamioilla.

kompastus_07.jpg

Kompastusjoukko ja trestlet (Kuva: Harri Joensuu)

Trestle Art Base: Trestle-naamiot ovat tämän ryhmän kehittämiä. Itse pidän eniten tällä hetkellä ryhmän basic setistä, jossa naamiot ovat kaikista abstrakteimmat. Ryhmällä on kuitenkin myös ns kehittyneempiä naamiotyyppejä, joiden käyttöön olisi mielenkiintoista joskus tutustua tarkemmmin.

Klovnin nenät

Klovni2

Klovnikurssin tulos: Taneli. (kuva: Soile Mäkelä)

Klovnin nenäni olen ostanut pääasiassa Suomesta – Tampereen Punanaamio on tällä hetkellä sijaintinsa takia minulle paras tuntemani paikka, sillä sieltä saa erilaisia neniä jopa 50 senttiä kappalehintaan (ns halpisnenä). Tämän lisäksi olen hankkinut aikanaan joitain neniä Mumsfilibabbasta, Vaasasta.

Jos jollakulla on tietoa muiden kaupunkien nenätilanteesta, otan mielelläni tietoa vastaan, ja lisäilen tähän listaan. Olen kuullut, että ulkomailta voi tilata erilaisia todella käteviä neniä, mutten ole vielä ottanut selvää, mistä ja miten.

Nenä, jota itse tykkään käyttää, on Punanaamion halpisnenän ns leikattu versio. Aikanaan Ammattikorkeakoulu Novian klovnikurssilla leikkasimme nenät yksinkertaisiksi puolipalloiksi ja pistimme niihin uudet reiät. Opettajamme Steina Öhman piti nenän muodosta näin enemmän.