- NÄYTTÄMÖVÄKIVALTA -

Näyttämöväkivalta on näyttelijäntyöllinen työkalu, jota käytetään väkivallan illuusoiden rakentamiseen.

Näyttämöväkivallan käsite

Näyttämöväkivallassa, teatteritaistelussa tai dramaattisessa taistelussa on kyse näyttelijäntyön näkökulmasta, jonka mukaan väkivallan illuusio luodaan turvallisesti ja näyttävästi.

Tällaisia väkivaltaisia tarinoita ovat esimerkiksi kohtaukset, jotka kertovat miekkataistelusta, sodasta tai lähisuhdeväkivallasta, mutta myös näytelmät, joissa luodaan mielikuva väkivallan uhasta tai henkisestä väkivallasta.

Olen tutustunut näyttämötaisteluun pääasiassa Nordic Stage Fight Societyn ja Dramatic Combat Finlandin kautta.

Jos teillä on jotain kysyttävää tästä erikoisalasta, laittakaa minulle viestiä.

Oma kokemukseni

Pohjakoulutukseni on fyysisessä teatterissa ja opiskellut vuodesta 2015 erilaisia tekniikoita väkivaltaisten näyttämötilanteiden hallintaan pääasiassa Dramatic Combat Finlandin alaisuudessa. Tämän lisäksi olen opettanut Suomessa kursseja näyttämötaistelusta mm Ei-tavalliset tyypit ja Lähisuhdeväkivalta sekä rakentanut ehkäpä parikymmentä taistelukoreografiaa erilaisiin tilanteisiin.

Pyrin pedagogina luomaan työskentelyyn esiintyjille paineettoman tilan, ja antamaan tekijöille työkaluja oman kehon ja oman taiteellisuuden hallitsemiseen. Kyse ei ole mielestäni vain kohtauksista selviytymisestä, vaan parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamisesta keinoin, joita voi pitää eettisesti kestävinä.

En ole kuitenkaan näyttämötaisteluopettajana läheskään valmis vaan vasta opettelen lentämään siipiäni tällä todella mielenkiintoisella ja haastavalla erikoisalalla. Jos sinulla on siis ajatuksia aiheesta, omia hyviä tai huonoja kokemuksia tai vaikka vain toive keskusteluseurasta, ota yhteyttä.

Tulevat suunnitelmani

Pyrin opettamaan ja ohjaamaan näyttämöväkivaltaa Suomessa tarjoten erilaisille toimijoille kursseja näyttämöväkivaltaan liittyen. Olen kovin kiinnostunut siitä ja sen käytöstä. Jos näyttämötaistelu jossain muodossa voisi kiinnostaa sinun teatteriasi tai sinua esiintyjänä, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai muuta kautta yhteydenottosivullani.

Minulla on erilaisia kokonaisuuksia on mm supersankarien ja velhojen välinen taistelusta, koomisesta taistelusta ja toisaalta lähisuhdeväkivallasta.

On tärkeää panna merkille, että vaikka opetan näitä aiheita näyttämöllä, en ole kamppailulajiopettaja. Jos haluat ymmärtää oikeaa väkivaltaa.

Jos taas olet kohdannut väkivaltaa omassa arjessasi – tai epäilet sitä – ota yhteyttä mielenterveyden ammattilaisiin lähimmässä Kriisikeskuksessasi tai Rikosuhripäivystyksessa.

Mahtavaa, että pidät tätä työtä tärkeänä!

Näyttämöväkivaltaa ovat myös taikataistelut
Joskus näyttämöväkivalta on yksinkertaista esineiden manipulointia
Näyttämöväkivalta voi liittyä supervoimiin

Aloita keskustelu

Kuva näyttämöväkivallan kurssilta
Palaan asiaan, kun teidän, millaista näyttämöväkivaltaa opetan seuraavaksi