On aina mahtava kokemus matkustaa ulkomaille opiskelemaan huippuopettajien alaisuudessa. Tällä kertaa osallistuin Viron Talvekool -viikonlopputyöpajaan. Ohjelmassa oli mm toimintasankariharjoittelua Klaus Hjulerin kanssa sekä Rapiiria ja tikaria Indrek Sammulin johdolla.

Olin opiskellut Indrek Sammulin alaisuudessa jo Pohjoismaisen näyttämötaisteluyhdistyksen kesä-workshopissa, ja erityisesti pidän hänen tavastaan opettaa samoin kuin monet perinteiset kamppailulajit opetetaan. Hän opettaa liikesarjoja, antaa sinun työskennellä pitkään yhden pätkän kanssa – ja kulkee ympäriinsä antamassa neuvoja perustekniikan kanssa, sekä kertomassa, miten omasta tekemisestä saa vielä siistimpää.

Indrekin tavassa opettaa on kaksi erityisen hienoa asiaa. Ensinnäkin hänellä on pitkä kokemus käytännön teatterin tekemisestä ja näyttämötaistelusta. Toisekseen, hän osaa antaa palautteensa aina kovin kohteliaalla tavalla. Hän ottaa huomioon virheesi, harkitsee rehellisesti sen merkitystä, ja vasta sitten kertoo oman versionsa. Usein minulle jää hänen kanssaan työskennellessä se olo, että oma ideani olisi ollut aivan yhtä hyvä, mutta tällä kertaa silti käytämme hänen ajatustaan: paitsi, kun hän vain totesi innoissaan jonkun toisen idean olevan hänen omaansa parempi. Jokin Indrekissä saa minut haluamaan työskennellä hänen kanssaan. Erityisesti olen todella hyvilläni hänen workshopin jälkeisestä kommentistaan minun työskentelystäni: “Big steps. Big steps.” – isoja askeleita.

Toimintasankariharjoittelun aikana Klaus Hjuler opetti meitä työskentelemään erilaisten tuliaseiden kanssa luoden samalla erilaisen ilon ilmapiirin. Hän antoi meille runsaasti tilaa leikkiä ja testailla kykyjämme tiettyjen rajojen sisällä. Hän nauroi toimiville ideoille ja näytti tyylikkäitä asioita, joita oli nähnyt muiden tekevän. Hän oli myös todella tarkka, ettei uuvuttaisi meitä, mutta silti antaisi meille paljon harjoitusta toimintasankaruuden saralla. Harjoittelu oli luonteeltaan sellaista, ettei ollut aikaa yksityiskohtiin tai pitempään työskentelyyn, mutta työkaluvarastoni silti kasvoi huomattavasti. Tuon lyhyen workshopin jälkeen ei ollut enää oloa, etten voisi käyttää tuliasetta näyttämöllä.

Toivottavasti sinäkin pääset (ja minä pääsen vielä uudestaan) näiden mahtavien opettajien oppiin. On vain niin paljon, mitä ihminen voi oppia vain hyvältä opettajalta.

Kuvat oikealla ovat suoraan workshopin facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/343583022685118/